Hasper Natuursteen is gesloten wegens vakantie van 29 juli tot en met 9 augustus 2024.

Belgisch hardsteen: uniek en veelzijdig

De oorsprong van Belgisch Hardsteen

De steensoort die wij bij Hasper gebruiken voor het grootste deel van de projecten is Belgisch Hardsteen uit Henegouwen. Carrières du Hainaut zorgt in Soignies al meer dan 130 jaar voor de ontginning van deze kalksteen.
De ontginning gebeurt op 75 meter diepte, waar de steensoort zijn oorsprong vindt in een overstroming van Soignies die 345 miljoen jaar geleden plaatsvond. De warme, ondiepe, tropische zee die toen ontstond heeft een duidelijke stempel op het hardsteen gedrukt: in het hardsteen vind je onder andere fossielen van zeelelies, bryozoa (mosdiertjes), schelpen van brachiopoden (armpotigen) en koralen.
Het gesteente is opgebouwd is uit de overblijfselen van deze zeedieren en -planten die in een kalklaag zijn verhard, in een proces dat miljoenen jaren in beslag heeft genomen. Dit geeft Belgisch hardsteen zijn unieke en karakteristieke uitstraling.  

Veelzijdig

De blauwe kleur van Belgisch hardsteen is te danken aan het ontstaan van de steensoort op de zeebodem. Doordat het een volledig natuurlijk product is, is elk product dat gemaakt is van Belgisch hardsteen uniek. De kleur is echter niet de enige eigenschap die deze steen zo uniek maakt. Belgisch hardsteen kan op verschillende manieren bewerkt worden, waardoor de uitstraling veel verschillende vormen aan kan nemen.
Zo heeft bijvoorbeeld Belgisch hardsteen dat gegradineerd is een robuuste en ruwe uitstraling en is licht van kleur. Kijk je vervolgens naar een stuk Belgisch hardsteen dat blinkend gepolijst is, dan die je juist dat de steen een donkere, glanzende en chique uitstraling krijgt. Glanzend of mat, glad of met textuur, donker of licht, met Belgisch hardsteen kan bijna elke gewenste afwerking gerealiseerd worden.

Je kunt deze steen zien als een kameleon: in welk project deze steen ook moet passen, door de juiste bewerking past hij zich moeiteloos aan. Belgisch hardsteen is echt een steen die past bij ieder gebouw (zowel binnen als buiten) en in ieder interieur. 

Toepassingen

Omdat Belgisch hardsteen op zoveel verschillende manieren bewerkt kan worden en zoveel verschillende verschijningsvormen aan kan nemen, kan deze steensoort zo goed als overal in en om het huis gebruikt worden. Ook is de steen robuust genoeg om te gebruiken in openbare ruimtes en op gevels en trappen. Belgisch hardsteen is prachtig in badkamers, maar ook als aanrechtblad zeer geschikt.
De mogelijkheden zijn eindeloos en wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw project.   

Showroom

In onze showroom hebben wij een volledige wand ingericht met voorbeelden van Belgisch hardsteen, waardoor je zelf kunt zien hoe divers deze steensoort is. Kom gerust eens langs om te kijken.
Wil je langskomen of heb je meer vragen over Belgisch Hardsteen, naam dan even contact met ons op. Wij maken graag tijd voor je!